Zachte herfstgloed met Ayurveda
Herfst betekent opnieuw vaak door weer en (frisse) wind moeten. Wind die droge bladeren in de lucht zwiept, maar ook de gedachten in ons hoofd. Hoe wen je aan dit enigszins ruige seizoen?
Met smeuïg eten, warme dranken en regelmaat. Verkoudheid, griep en andere virussen hou je op afstand dankzij sterke remedies. Maar wat als je stemming verdonkert naarmate de dagen verkorten? Ontdek hoe je zelf zorgt voor een “Indian summer” gevoel, een zonnige dag in de herfst die alles verzacht.
Drie warme dranken
Herbal chai thee verwarmt je zonder cafeïne, met o.a. kaneel, gember, kruidnagel en kardemom.
Tulsi thee of heilige basilicum verhoogt de zuurstoftoevoer, goed voor longen, en brengt je op positieve gedachten! Zowel in builtjes als los, in twee soorten: gewone en tulsi holy blend (een mengeling).
’s Avonds een kopje warme melk met Golden milk kruiden wiegt je in slaap. Gebruik je plantaardige melk? Doe er dan een halve koffielepel kokosolie bij om de kurkuma uit deze kruidenmix beter op te nemen.
Regelmaat en rust
Waarom op ongeveer dezelfde momenten van de dag eten en op hetzelfde uur naar bed? Structuur zorgt niet alleen bij kinderen voor stabiliteit. Goed tegen de gevolgen van wind in ons lichaam, zoals onrust of piekeren. Ook ashwagandha (winterkers) en brahmi brengen meer innerlijke rust. Voor een betere slaap ’s nachts en meer energie overdag. Ashwagandha zit ook in de vloeibare Nice energy.
Meer warme maaltijden
Een echte zomer is ideaal voor slaatjes en watermeloen. Een koude en winderige herfst niet. Rauwkost of ijsjes kan je nu beter minderen. Een zuiveringskuur is ook voor later. Dit frissere en vaak natte seizoen vraagt stevige, warme kost. Door genoeg te eten kan je er beter tegen. Te beginnen bij het ontbijt: warme muesli, havermout,… liever dan crackers en toast.
Warmte krijg je met soepen en stoofpotjes. Golden milk kruiden in pompoensoep zorgen voor extra pit: een mengeling van kurkuma, kaneel, gember, kardemom enz.). Ghee, geklaarde boter, is dan weer ideaal om gestoomde groenten even op te stoven.
Gestoofde appels en peren smaken nog meer naar de herfst met wat kaneel en rozijnen. Die laatste en ander gedroogd fruit best vooraf wat laten weken. Dadels, vijgen, pruimen… al deze tussendoortjes hebben reden om jaloers te zijn van avocado voor zijn goede vetten.
Sterke remedies
Een goede gezondheid begint bij wat je verteert, los van het seizoen. Amla of Indische kruisbes werkt als een ‘verpleegster’ voor je vertering. Ze regelt het maagzuur naargelang van wat je nodig hebt: meer of minder. Het is ook een bron van natuurlijke vitamine C, dus goed voor de weerstand.
Van amla bestaat er een vruchtenmoes: Chyavanprash (met tal van Ayurvedische kruiden). Een echt tonicum waarmee je tegen een stootje kan. In een glazen bokaal van 500 gr en 250 gr. om te proeven wat het met je doet! Wonderen volgens sommige mensen.
Kasana hoestsiroop (met of zonder toegevoegde rietsuiker) verzorgt je al van bij de eerste koude rillingen of keelpijn; preventief 1 dop per dag helpt je verkoudheid te voorkomen. Zodat je naar buiten kan voor een wandeling in alle kleuren van het seizoen.
Zelfmassage
Blijft het maar slecht weer? Tijd voor een zelfmassage met Ayurvedische olie. Warm de olie op au bain-marie en wrijf je zelf in. Na een half uur was je de olie af onder de douche met warm water en “neem” zeep (van koude persing om je huid te beschermen). Hydratatie voor je huid en een streling voor je hele gezondheid.